לימפומה ראשונית של בלוטת התריס (PTL) מוגדרת כלימפומה המערבת את בלוטת התריס בלבד או את בלוטת התריס ובלוטות הלימפה הצוואריות הסמוכות ללא התפשטות רציפה או גרורות מרוחקות בזמן האבחון.
עוד בעניין דומה
רוב הלימפומות של בלוטת התריס הן לימפומות של תאי B ו-98% מכל מקרי ה-PTL הם לימפומות שאינם הודג'קין. זוהי מחלה נדירה המהווה כ-5% מהניאופלסמה של בלוטת התריס ו-2% מהלימפומות החוץ-נודאליות. אם מאבחנים ומטפלים כראוי, הפרוגנוזה חיובית.
בסדרה של תיאורי מקרה שפורסם ב-Journal of Medical Case Reports הכותבים מוצגים חמישה מקרים (שלושה גברים ושתי נשים) של PTL שאובחנו וטופלו במכון שלהם בין ינואר 2005 לספטמבר 2019.
מדובר בחמישה מקרים של חולים ממוצא קווקזי. הגיל הממוצע היה 76.2 (טווח: 63-95 שנים). למטופלת אחת היתה היסטוריה רפואית של סרטן השד, אחד היה עם תת פעילות של בלוטת התריס וארבעה היו עם פעילות תקינה של בלוטת התריס באבחנה.
בארבעה מהחולים הללו, ה-PTL התחיל עם תסמינים של דחיסה. אף מטופל לא עבר ציטולוגיה בשיטת שאיבת תאים בעזרת מחט עדינה (FNAC) או ביופסיה לצורך האבחון בלבד. בסונוגרפיה, שני מקרים הראו גושים דו-צדדיים עם זפק ובשלושת המקרים האחרים, ראו גושים באונה ובאיסתמוס.
סינטיגרפיה של Technetium-99m בוצעה בשני חולים בלבד. ביופסיית מח עצם (BMB) הראתה תאים תקינים בארבעה מקרים ורק מקרה אחד עם תאי גידול. רמות LDH עלו בכל המקרים.
ההרחבה הוערכה בכל המטופלים עם סריקות CT של הצוואר ובית החזה, ביופסיית מח עצם (BMB), בטא-2 מיקרוגלובולין ורמות לקטאט דהידרוגנאז (LDH) בסרום. ברמת הסטייג'ינג, שלושה מקרים הוגדרו כ-IE ושני מקרים הוגדרו כ-IIE.
שלושה חולים עברו כריתה מלאה של בלוטת התריס ושניים מהם עברו דיסקציה של בלוטות הלימפה בצוואר. בנוסף, שני חולים עברו כריתת אונה. כולם אובחנו עם לימפומה מפושטת של תאי B גדולים (DLBCL) לאחר הניתוח. מטופל אחד השלים טיפול עם R-CHOP ושני מקרים קיבלו טיפול כימי-רדיותרפי אדג'ובנטי (30 Gy). עם זאת, שני חולים נפטרו מיד לאחר הניתוח.
לסיכום, PTL היא מחלה נדירה שיש לשקול את האבחנה שלה במקרים של זפק הגדל במהירות. ביופסיית מחט בזמן במקרים חשודים יכולה למנוע ניתוח מיותר. בנוסף, נדרש טיפול מערכתי, בהתאם לשלב הגידול.
מקור: